Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

12gyIV.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
678
Egy 50 g-os tömegpont 14,14 cm amplitúdójú, 1 Hz frekvenciájú harmonikus rezgést végez. Mekkora kitérés
esetén egyezik meg a rugalmas energia a mozgás energiájával?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`f=1\ Hz" ⇒ "T=1/f=1/(1\ Hz)=1\ s`
`ω^2=D/m" ⇒ "D=m*ω^2`
Ha a mozgási energia megegyezik a rugalmasságival
`1/2*m*v^2=1/2*D*x^2`
`1/2*m*(A*ω*cos(ω*t))^2=1/2*m*ω^2*(A*sin(ω*t))^2`
`1/2*m*A^2*ω^2*cos^2(ω*t)=1/2*m*A^2*ω^2*sin^2(ω*t)`
`sin^2(ω*t)/cos^2(ω*t)=1`
`tg^2(ω*t)=1" ⇒ "ω*t=pi/4" ⇒ "(2*pi)/T*t=pi/4" ⇒ "t=T/8`
`x=A*sin(ω*t)=14.14\ cm*sin((2*pi)/T*T/8)=10*sqrt(2)*sqrt(2)/2=10\ cm`
0