Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10gyVI.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
732
Egy üreges alumínium henger 20 cm mély, és 20°C-on 2 liter űrtartalmú. Teljesen megtöltjük terpentinnel, majd
lassan 80°C-ra melegítjük. (a) Mennyi terpentin folyik ki? (b) Ha a rendszert visszahűtjük 20°C-ra, mennyivel lesz
a folyadékszint az edény pereme alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


A terpentin hőtágulási együtthatója:

`beta` = `9*10^(-4)` `1/K`

Az alumínium hőtágulási együtthatója:

`alpha` = `2.4*10^(-5)` `1/K`

`DeltaT` = 80-20 = 60 °C (K)

Az alumínium térfogatváltozása:

`V'_(Al)` = `V*(1+3*alpha*DeltaT)` = `2*(1+3*2.4*10^(-5)*60)` = 2,00864

A terpentin térfogatváltozása `DeltaT` hőmérséklet-változásra:

V' = `V*(1+beta*DeltaT)` = `2*(1+(9*10^(-4)*60))` = 2,108 l

A kettő különbsége a kifolyt terpentin:

`V_(ki)` = 2.108-2.00864 = 0.09936 l terpentin folyik ki.

b,

A 0,09936 l terpentin a 2,108 l terpentinnek a `0.09936/2.108*100` = 4,713 %-a.

20 cm-nek a 4,713 %-a az `20*0.04713` = 0,94 cm
0