Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9gyX

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
779
X. Egy gumiabroncsot 10°C hőmérsékleten, légköri nyomású levegővel pumpálunk fel. A pumpálás folyamán a
levegőt eredeti térfogatának 28 %-ára préseljük össze, eközben a hőmérséklete 40°C-ra emelkedik.
(a) Mekkora lesz a nyomás az abroncsban? Gyors közlekedés közben az abroncsban a levegő hőmérséklete
85°C-ra emelkedik, a gumi térfogata pedig megnő 2 %-kal. (b) Mennyi ezután a kerék nyomása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

a,

`p_1` = `10^5` Pa

`T_1` = 10 °C = 283 K

`T_2` = 40 °C = 323 K

`V_2` = `0.28*V_1`

`(p_1*V_1)/T_1` = `(p_2*V_2)/T_2`

`p_2` = `(p_1*V_1*T_2)/(T_1*V_2)` = `(10^5*V_1*323)/(283*0.28*V_1)` = 407622 Pa

b,

`V_3` = `1.02*V_2`

`T_3` = 85 °C = 358 K

`(p_2*V_2)/T_2` = `(p_3*V_3)/T_3`

`p_3` = `(p_2*V_2*T_3)/(T_2*V_3)` = `(407622*V_2*358)/(323*1.02*V_2)` = 442932 Pa
0