Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9gyXVII

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
832
Egy leeresztett hőlégballonnak és rakományának tömege 200 kg. A külső levegő hőmérséklete 10°C,
nyomása 101 kPa. A ballont 400 m3
meleg levegővel töltjük meg. Milyen hőmérsékletűre kell melegítenünk a
levegőt, hogy a ballon felszálljon?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
V = 400 `m^3`

p = 101325 Pa

M = 29 `g/(mol)` = 0,029 `(kg)/(mol)`

`T_1` = 10 °C = 283 K

`T_2` = ?

A 10 °C-os levegő sűrűsége:

`rho_(10)` = `(p*M)/(R*T_1)` = `(101325*0.029)/(8.314*283.15)` = 1,25 `(kg)/m^3`

A felhajtóerőt a levegő sűrűség-különbsége okozza.

`F_f` = `m*g` = `(rho_(10)-rho_x)*V*g`

`rho_x` = `rho_(10)`-`m/V` = 1,25-`200/400` = 0,75 `(kg)/m^3`

`T_2` = `(p*M)/(rho_x*R)` = `(101000*0.029)/(0.75*8.314)` = 470 K = 197 °C
0