Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

9gyXIV.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
792
Merev falú, 1 ℓ térfogatú tartályban 27°C hőmérsékletű, 100 kPa nyomású hidrogén gáz (H2
) van. Hány mol gáz
van az edényben? Mekkora ebben az állapotban a gáz belső energiája? A gáz nyomását (melegítéssel) 2-szeresre
változtatjuk. Mennyi a végállapot hőmérséklete °C-ban? Mennyivel változott meg a melegítés során a gáz belső
energiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


V = 1 l = 0.001 `m^3`

T = 27 °C = 300 K

p = 100 kPa = `10^5` Pa


pV = nRT

n = `(p*V)/(R*T)` = `(10^5*0.001)/(8.314*300)` = 0,04 mol

f = 5 (kétatomos gázok esetén)

`E_b` = `f/2*n*R*T` = `5/2*0.04*8,314*300` = 250 J



V = állandó

`p/T` = `p_1/T_1`

`T_1` = `(p_1*T)/p` = `(200000*300)/100000` = 600 K = (600-273 = ) 327 °C


`E_(b1)` = `5/2*n*R*T` = `5/2*0.04*8.314*600` = 500 J

`DeltaE_b` = `E_(b1)` - `E_b` = 500 - 250 = 250 J

Nőtt 250 J-lal.
0