Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8gyVII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1011
Egy pingponglabda átmérője 3,8 cm, átlagsűrűsége 0,084 g/cm3
Milyen erővel lehet teljes egészében víz alatt
tartani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

A labda térfogata:

V = `(d^3*pi)/6` = `(3.8^3*3.14)/6` = 28,73 `cm^3`

A gömb tömege:

m = `rho*V` = `0.084*28.73` = 2,413 g

A gömb súlya:

`F_s` = `m*g` = `2.413*10` = 24,13 mN

A test a víz alatt van, ugyanennyi térfogatú vizet szorít ki.

A kiszorított víz súlya:

`F_f` = `rho_v*V*g` = `1*28.73*10` = 287,3 mN

A kettő különbsége a tartóerő:

`F_t` = `F_f` - `F_s` = 287,3-24,13 = 263,17 mN = 0,263 N

0,263 N erővel kell tartani a labdát.
0