Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolásban tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1513
Valaki levezetné nekem a feladat megoldását?

A H2 (g) + I2 (g) <-> 2HI (g) folyamat egyensúlyi állandója 445 C-on K=50,2. Számítsuk ki a hidrogén és a jód átalakulási százalékát: 1,0-1,0 mol/dm3 kiindulási hidrogén-és jódkoncentráció esetén!

Köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A reakció:

H2+I2=2HI

Ilyenkor az egyensúlyi állandó a termékek megfelelő hatványon per a kiindulási anyagok a megfelelő hatványon:
K=[HI]^2/([H2]×[I2])=50,2.

Ebből a termék, azaz a [HI] legyen 2x, hiszen nem ismerjük (azért kettő x, mert a reakció szerint egy-egy molekula hidrogénből és jódból kettő HI keletkezik, így pedig egyszerűbb számolni).
A hidrogén egyensúlyi konc.-ja viszont kiszámolható, eredileg 1 mol/dm3 volt, de ebből valamennyi elreagált, mégpedig x mennyiség, így belőle 1-x van. Jód esetén ugyanez, belőle is 1-x van, így végül az egyenlet:

K=[HI]^2/([H2]×[I2])=50,2.=(2x)^2/((1-x)×(1-x)), azaz 50,2=(2x)^2/(1-x)^2.

Ha ezt a másodfokú egyenletet megoldjuk, x-re 0,7798 és 1,393 jön ki, de ezek közül csak az egynél kisebb megoldás jó (hiszen 1-ből nem fogyhat el 1,393...), tehát x=0,7798.
Ez azt jelenti, hogy a hidrogén és a jód koncentrációja 1-x=0,2202 mol/dm3, míg a HI-é 2x=1,56 mol/dm3.
0