Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8gyXIII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
632
Egy műanyag golyó úgy úszik a vízen, hogy térfogatának 50 %-a merül bele. Ugyanez a gömb térfogatának 40 %-ával merül a glicerinbe. Határozza meg a gömb és a glicerin sűrűségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

A golyó térfogata legyen 1 `cm^3` ennek a tömege: `m=rho_("gömb")*V` = `rho_("gömb")` g

A golyó súlya: `F_s` = `10*rho_("gömb")` mN

A golyó víz alatti része a fele, azaz 0,5 `cm^3`, ugyanekkora térfogatú vizet szorít ki. A kiszorított víz súlya a felhajtóerő:

0,5 `cm^3` víz tömege 0,5 g, ennek a súlya `F_f` = `m_v*g` = `0.5*10` = 5 mN

`F_s` = `F_f`

`10*rho_("gömb")` = 5

`rho_("gömb")` = `5/10` = 0,5 `g/(cm^3)`

A test tehát 1 `cm^3`.

A test tömege m = `rho_("gömb")*V` = 0,5 g

A test súlya `F_s` = `m*g` = `0.5*10` = 5 mN

A 40%-a, vagyis 0,4 `cm^3` merül a glicerinbe, ennyi glicerint szorít ki, ennyi glicerinnek a súlya:

`F_f` = `rho_("glicerin")*V_("kisz")*g` = `rho_("glicerin")*0.4*10`

A két erő egyenlő.

5 = `rho_("glicerin")*4`

`rho_("glicerin")` = `4/5` = 0,8 `g/(cm^3)`
0