Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8gy.XII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1257
Egy 650 kg/m3
sűrűségű fából készült, 20 cm oldalú kocka a vízen úszik. (a) Milyen magasságú része áll ki a
vízből? (b) Mennyi súlyt kell ráhelyezni, hogy teljes egészében a vízbe merüljön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

a = 0.2 m

A test térfogata:

V = `a^3` = `0.2^3` = 0.008 `m^3`

A test tömege:

m = `rho*V` = `650*0.008` = 5,2 kg

A test súlya:

`F_s` = `m*g` = `5.2*10` = 52 N

A súlyerővel egyensúlyban van a felhajtóerő, ami egyenlő nagyságú a test által kiszorított folyadék súlyával.

52 N súlyú víz tömege szintén 5,2 kg, ennyi víz térfogata 5,2 `dm^3` = 0.0052 `m^3`, ennyi vizet szorít ki.

A kocka alapterülete A = `0.2^2` = 0.04 `m^2`, a kocka magassága, amennyire a vízben van, `0.0052/0.04` = 0.13 m = 13 cm. A többi része kint van a vízből, azaz 20-13 = 7 cm.


b,

Ha teljesen belemerül, akkor V = 0.008 `m^3` vizet szorít ki. Ennek a tömege 8 kg, a súlya 80 N.

A test és a kiszorított víz súlya közötti különbség 80-52 N, ez lesz a tartóerő, ami 28 N, ekkora súlyt kell ráhelyezni, hogy teljesen elmerüljön. (minimum ennyit)., ami 2,8 kg.
1