Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8gy.IX.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
810
A 6 cm átmérőjű parafagolyót egy rugóval vízzel telt edény fenekéhez rögzítjük. Mekkora a
rugó megnyúlása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

Szükséges néhány adat, de paraméteresen megoldható.

d = 6 cm

A golyó térfogata: V = `(d^3*pi)/6` = 113,1 `cm^3`

A test súlya `F_s` = `m*g` = `rho*V*g` = `113.1*rho*10` = `1.131*rho` N

Ugyanennyi térfogatú vizet szorít ki, a kiszorított víz súlya a felhajtóerő:

`F_f` = `m_v*g` = `rho_v*V*g` = `1*0.1131*10` = 1.131 N

A kettő különbsége a tartóerő, ami épp a rugóerőből származik.

`F_t` = `F_f-F_s` = `1.131*(1-rho)` N = `D*x`

x = `(1.131*(1-rho))/D`

Ha megvan a rugóállandó (D `[N/m]`) és a parafa sűrűsége (`rho` `[g/(cm^3)]`), akkor a megnyúlást megkapjuk m-ben.
0