Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7gy.XIII

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
994
Egy 25 t tömegű vasúti kocsi 4 m/s sebességgel mozog, és utolér három másik ugyanilyen összekapcsolt kocsit,
melyek 2 m/s sebességgel haladnak. Ezután a négy kocsi együtt mozog tovább. (a) Mekkora a négy kocsi közös
sebessége? (b) Mennyi mozgási energia „vész el” az ütközés során?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

a,

Lendületmegmaradás:

`m_1*v_1` + `m_3*v_3` = `(m_1+m_3)*v`

v = `(m_1*v_1+m_3*v_3)/(m_1+m_3)` = `(25000*4+3*25000*2)/(25000+3*25000)` = 2,5 `m/s`


b,

Az egy kocsi mozgási energiája:

`E_1` = `1/2*m_1*v_1^2` = `1/2*25000*4^2` = 200000 J

A három kocsi mozgási energiája:

`E_3` = `1_2*m_3*v_3^2` = `1/2*3*25000*2^2` = 150000 J


Az ütközés utáni energia:

E = `1/2*(m_1+m_3)*v^2` = `1/2*100000*2.5^2` = 312500 J

Az "elveszett" energia:

`DeltaE` = `(E_1+E_3)-E` = (200000+150000)-312500 = 37500 J = 37,5 kJ
0