Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.gy.IX.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1340
Az eredetileg nyugvó 0,3 kg és 0,7 kg tömegű két kiskocsit a köztük levő összenyomott rugó ellentétes irányban
szétlöki. A szétlökés után a 0,3 kg-os kiskocsi sebessége 3,5 m/s. Mekkora sebességgel mozog a másik kiskocsi?
Mennyi az egymáshoz viszonyított sebességük? Hány cm-rel volt a 1000 N/m rugóállandójú rugó összenyomva?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


a,

Lendületmegmaradás:

`m_1*v_1` = `m_2*v_2`

`0.3*3.5` = `0.7*v_2`

`v_2` = 1,5 `m/s`

b,

A két sebesség ellentétes irányú, ezért sebességük összeadódik, egymáshoz képest 1,5+3,5 = 5 `m/s`

c,

A mozgási energiák:

`E_1` = `1/2*m_1*v_1^2` = `1/2*0.3*3.5^2` = 1,8375 J

`E_2` = `1/2*m_2*v_2^2` = `1/2*0.7*1.5^2` = 0,7875 J

`E_m` = `E_1` + `E_2` = 1,8375+0.7875 = 2,625 J

Ez az energia a rugalmas energiából jön.

`E_r` = `1/2*D*x^2` = `500x^2` = 2,625 J

x = `root()(2.625/500)` = 0,0725 m = 7,25 cm; ennyire volt összenyomva a rugó.
0