Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6gy.XII

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
671
Egy 1000 N/m rugóállandójú, függőlegesen álló, könnyű rugót nyújtatlan hosszához képest összenyomunk 2 cmrel, és ráhelyezünk egy 0,1 kg tömegű testet, majd magára hagyjuk őket. Milyen magasra repül fel a 0,1 kg
tömegű test? (A közegellenállást hanyagoljuk el!)
A megoldas(0,18 m)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
x = 0,02 m

A rugalmas energia:

`E_r` = `1/2*D*x^2` = `1/2*1000*0.02^2` = 0,2 N

Ez az energia a szélső értéken megegyezik a test helyzeti energiájával.

`E_h` = `m*g*x` = `0.1*10*x`

x = `0.2/1` = 0.2 m = 20 cm

Ebből levonjuk a rugó összenyomását, 20 cm-t tett meg a test, de 2 cm-re már össze volt nyomva, ezt le kell vonni, így az alapállapothoz képest 18 cm magasra repült a test.
0