Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

6gy.IX.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1117
X. Egy 5 kg-os téglát
8 m/s sebességgel
indítunk felfelé egy
30°-os hajlásszögű
lejtőn. A tégla 3 m megtétele után áll meg. (a) Mekkora a
tégla mozgási energiájának megváltozása? (b) Mekkora a
súrlódási erő? (c) Mekkora a csúszási súrlódási együttható?
A megoldás(0,654)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a,

s = 3 m

`alpha` = 30°

A test mozgási energiája az elején:

`E_1` = `1/2*m*v^2` = `1/2*5*8^2` = 160 J

A test mozgási energiája a végén, mivel v = 0 `m/s`, `E_2` = 0 J

A változás tehát `DeltaE` = `E_2` - `E_1` = 0-160 = -160 J.


b,

A test helyzeti energiája a lejtő tetején:

`E_h` = `m*g*h` = `m*g*l*sinalpha` = `5*10*3*sin30` = 75 J

A helyzeti és mozgási energia különbsége lesz a súrlódásra fordított energia.

`E_s` = `F_s*s` = `E_1` - `E_h` = 160-75 = 85 J

`F_s` = `E_s/s` = `85/3` = 28,3 N


c,

A súrlódási erő

`F_s` = `m*g*mu*cos30` = 28,3 N

`mu` = `F_s/(m*g*cos30)` = `28.3/(5*10*0.866)` = 0,654
0