Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

5gy.XII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1139
. Egy vízszintes síkú, 100 m sugarú körív alakú kanyarba érkező 1000 kg tömegű autó sebessége 108 km/h
nagyságú. A tapadási súrlódás együtthatója 0,8, a csúszási súrlódásé pedig 0,5? Ki fog csúszni a gépkocsi?
Milyen típusú és mekkora a fellépő súrlódási erő?
A megoldás (kicsúszik; csúszási, 5000 N)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Akkor nem fog kicsúszni, ha a centripetális erő kisebb, mint a tapadási súrlódási erő.
`F_cp=m*v^2/r=1000\ kg*(30\ m/s)^2/(100\ m)=9000\ N`
Tapadási súrlódási erő
`F_T=mu_0*m*g=0.8*1000\ kg*10\ m/s^2=8000\ N`
Amiből látható, hogy kicsúszik... Csúszási súrlódási erő lép fel, amely
`F_s=mu*m*g=0.5*1000\ kg*10\ m/s^2=5000\ N`
0