Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

5.gy.VII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1245
Egy 0,5 kg tömegű fakocka vízszintes asztallapon nyugszik. A fakockát 4 N nagyságú erővel húzzuk, az erő a
vízszintessel 60°-os szöget zár be. Mekkora a kocka gyorsulása, ha az asztallap és a kocka közötti csúszási
súrlódási együttható 0,1?
A megoldás (3,69 m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
(Ábra)

A függőleges irányú komponensek eredője a nyomóerő.

`m*g`-`4*sin60` = `F_(ny)` = `0.5*10` + `4*root()(3)/2` = 1,53 N

A vízszintes irányú komponensek eredőjéből származik a test gyorsulása.

m = 0,5 kg

`mu` = 0,1

`4*cos60`-`mu*F_(ny)` = `m*a_v`

a = `(4*cos60-mu*F_(ny))/m` = `((4*1/2)-(0.1*1.53))/0.5` = 3,69 `m/s^2`
0