Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

5.gy.III

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1172
Egy 50 N súlyú tégla alakú testet satuba fogunk. A satupofák 150 N nagyságú
vízszintes erővel nyomják a testet. Az érintkező felületek között 0,5 a tapadási
súrlódási együttható. Mekkora erővel lehet a testet felfelé kihúzni?
A megoldás(legalább 200 N-nal)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Először kiszámoljuk a maximális tapadási súrlódást

`F_("max")` = `mu*F_("nyomó")` = `0.5*150` = 75 N.

Két satupofa van, akkor ez a duplája, azaz 150 N.

Ehhez hozzájön a tégla súlya, ami `F_("tégla")` = 50 N

Ennek a kettőnek az összegét kell leküzdeni az emeléshez, tehát minimum (150+50=) 200 N erő kell a tégla kiemeléséhez.
0