Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

4.gy.VI.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
975
Egy 15000 kg tömegű helikopter egy 4500 kg tömegű teherautót emel 1,4 m/s2
-es felfelé irányuló gyorsulással.
(a) Mekkora erőt fejt ki a levegő a helikopter propellerére? (b) Mekkora erő feszíti a helikoptert és a
teherkocsit összekötő kábelt?
A megoldás (222000 N, 51300 N)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a,

`m_ö` = 15000 + 4500 = 19500 kg

`F_ö` = `F_("fel")`+ `F_s`

`F_ö` = `m_ö*g` + `m_ö*a` = `m_ö*(g+a)` = `(15000+4500)*(10+1.4)` = `19500*11.4` = 222300 N

b,

A kábelre csak a teherkocsi súlya hat, a gyorsulások összegével figyelembevéve.

`F_k` = `m_("teherautó")*(g+a)` = `4500*(10+1.4)` = 51300 N
0