Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3.gy.XVI

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
684
Egy ember az óriáskeréken ül. Az óriáskerék sugara 15 m, és percenként 5 fordulatot tesz meg vízszintes
tengely körül. Mekkora a mozgás (a) periódusa és (b) szögsebessége? Mekkora az ember centripetális
gyorsulásának (c) nagysága és (d) iránya a mozgás legmagasabb pontján? És a legalsó ponton (e) (f)?
A megoldás (12 s; 0,524 1/s,;4,11 m/s2
lefelé; 4,11 m/s2
felfelé)

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a,

n = 5 `1/(min)` = `5/60` `1/s`

T = `1/n` = `60/5` = 12 s

b,

`omega` = `(2*pi)/T` = `(2*3.15)/12` = 0.524 `1/s`

c,

`a_(cp)` = `omega^2*r` = `0.524^2*15` = 4,112 `m/s^2`
0