Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lendület

Főoldal » Középiskola » Fizika
1421

2.32. | Egy 15 kg tömegü, súrlódásmentesen mozgó kiskocsira vízszintes irányban rálökünk
egy 30 kg tömegű zsákot 1,8m/s
sebességgel. Mekkora lesz a közös sebességük?

2.34. | Egy 0,4 kg tömegű kiskocsi, melynek sebessége 2m/s utolér egy vele egy irányban
haladó, 0,1 kg tömegű és 0,5m/s sebességgel mozgó kocsit. Rugalmas ütközés után az elöl
haladó kocsi sebessége 2,94 m/s. Mekkora a hátsó kocsi sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2.32
Mivel a zsák rajta marad a kocsin, ez rugalmatlan ütközés. Ezért csak a lendületmegmaradást kell használni:

A zsák lendülete kezdetben:
`I_1=m_1·v_1 = 30\ kg · "1,8"m/s=...`
A kocsi kezdetben áll, lendülete nulla.

A végén a kocsi+zsák együttes tömege `m_2=45\ kg`, együttes sebessége pedig `v_2`. Ez a kérdés.
A kezdő és végső lendület azonos:
`m_1·v_1=m_2·v_2`
stb., fejezd ki belőle `v_2` értékét.

2.34
Ez rugalmas ütközés, kell a lendületmegmaradással és az enegiamegmaradással is számolni.
`m_1="0,4"\ kg`
`v_1=2 m/s`
`m_2="0,1"\ kg`
`v_2="0,5" m/s`

Az `m_2` kocsi halad elől, az új sebessége:
`v_"22"="2,94" m/s`
Kérdés az `m_1` kocsi `v_"12"` sebessége.

Lendületmegmaradás:
Kezdetben a lendület: mivel egy irányban halad a két kocsi, a lendületeik összeadódnak:
`I_1=m_1·v_1+m_2·v_2=...`
A végén az együttes lendület:
`I_2=m_1·v_12+m_2·v_22`
A megmaradás miatt:
`I_1=I_2`
`m_1·v_1+m_2·v_2=m_1·v_"12"+m_2·v_"22"`
Helyettesíts be minden ismert adatot. Egyedül `v_"12"` az ismeretlen, az ki fog jönni az egyenletből.

Szóval nem is volt szükség az energiamegmaradásra...
0