Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség, nem értem!

Főoldal » Középiskola » Kémia
373
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_("szacharóz")` = 342 `g/(mol)`

Az oldat tömege 100+8,55=108,55 g

Az oldat térfogata:

V = `m/rho` = `108.55/1.1` = 98,68 `cm^3`

98,68 `cm^3` oldatban van 8,55 g szacharóz, ami `8.55/342` = 0,025 mol szacharóz

1 `dm^3` oldatban van `1000/98.68*0.025`= 0.253 mol szacharóz

Az oldat koncentrációja 0,253 `(mol)/(dm^3)` = 253 `(mol)/m^3`

b,

100 g vízben van 0,025 mol szacharóz

1000 g vízben van `10*0.025` = 0,25 mol szacharóz.

Az oldat Raoult-koncentrációja 0,25 `(mol)/(kg)`

c,

T = 20°C = 293 K

`pi` = `c*R*T` = `253*8.314*293` = 617135 Pa (`6.16*10^5` Pa)

d,

Ehhez szükségünk van a víz molális fagyáspontcsökkenésére és molális forráspontemelkedésére.

`DeltaT_("m,víz,fagyáspont")` = 1,86 `(°C*kg)/(mol)`

`DeltaT_("m,víz,forráspont")` = 0,52 `(°C*kg)/(mol)`

`DeltaT` = `m*DeltaT_(m,víz,forrásont")` = `0.25*0.52` = 0,13

`T_(fo)` = `T_("forr")`+`DeltaT` = 100,13 °C az oldat forráspontja.

`DeltaT` = `m*DeltaT_(m,víz,fagyáspont")` = `0.25*1.86` = 0,465

`T_(fa)` = `T_("fagy")`-`DeltaT` = -0,465 °C az oldat fagyáspontja.
0