Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A segítségeteket kérném!

Főoldal » Középiskola » Matematika
2426
A 12/zs osztályba 36 tanuló jár, és mindenki legalább egy nyelvet az arab,japán vagy kínai közül . Az arabot összesen 21-en, a japánt 25-en, a kínait 20-an tanulják.
Akik nem tanulnak kínaiul, azoknak a fele arabul és japánul is tanul. Akik kínaiul és arabul is tanulnak, azoknak a fele, az az négy fő mindhárom nyelvet tanulja
A Ven-diagramm elosztása érdekelne.

Egy diáknak a 413 oldalas kötelező olvasmány elolvasására 13 nap áll rendelkezésére. Az első napon 15 oldalt halad, majd úgy dönt, hogy ettől a naptól kezdve minden nap ugyanannyival növeli az elolvasott oldalak mennyiségét.
a) Hány oldallal olvasson többet napról-napra, hogy időre befejezze a könyvet?
b)Ha naponta 4 oldallal olvasna többet, mint az előző napon, hány oldal maradna a 13. napra?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Kedves Kérdező!
A második feladatban szeretnék segíteni!
Jelen esetünkben egy olyan számtani sorozatról beszélünk, ahol az elemek száma 13 (n=13), az első tag 15 (a1=15), a 13 elem összege pedig >=413 (Sn>=413) és a sorozat differenciáját keressük (d).
A számtani sorozat általános összegképlete így néz ki: (az egyik) Sn=[2*a1+(n-1)*d]/2*n. Ha így kevésbé érthető a négyjegyű fg.táblázat tartalmazza.
Ebbe behelyesítve egy egyenletet, jelen esetben egyenlőtlenséget kapunk, melynek megoldása: d>=2,79. Feltételezhetjük, hogy nem 2,5 és egy kicsi oldalt fog elolvasni, így a megoldás a 3 lesz. A lényeg hogy a 2,79-nél kisebb szám nem ad megoldást. Ellenőrzésként érdemes végigszámolni d=2-vel és d=3-mmal is.
1

Szép napot!

Lehetséges, hogy már nem kapok rá választ.
De az első kérdésnek a megoldásában tudna valaki segíteni.
"A 12. osztályba 36 tanuló jár...."


Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
0