Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. osztály trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
736
Határozzuk meg annak a hegyesszögü háromszögnek a kerületét, amelyiknek a területe 150 cm^2, két oldalának hossza 17 cm és 20 cm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A háromszög területe:

T = `(a*b*singamma)/2` = `(17*20*singamma)/2` = 150

`singamma` = 0,882

`gamma` = 61,92°

A harmadik oldal hossza (cosinustétel):

`c^2` = `a^2`+`b^2`-`2*a*b*cosgamma)` = `17^2`+`20^2`-`(2*17*20*cos61,92)

c = 19,21 cm

K = a+b+c = 17+20+19,21 = 56,21 cm
1