Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összeöntünk azonos térfogatú pH=1,00-es és pH=3,00-as sósavat.

Főoldal » Középiskola » Kémia
1219
Összeöntünk azonos térfogatú pH=1,00-es és pH=3,00-as sósavat.
Mekkora a keletkező oldat pH-ja?
Részletes levezetésre lenne szükségem, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A HCl erős sav, teljes mértékben disszociál:

`HCl` `rightarrow` `H^+` + `Cl^-`

Legyen mindkettő 1 `dm^3` a könnyebb számolás kedvéért:

Az első oldat pH-ja 1, ez azt jelenti, hogy:

1 `dm^3` oldatban van `10^(-1)` = 0,1 mol `H^+`

A második oldat pH-ja 3, az azt jelenti, hogy

1 `dm^3` oldatban van `10^(-3)` = 0,001 mol `H^+`

Összeöntés után az oldatunk lesz 2 `dm^3`, a benne levő `H^+` 0,1+0,001 = 0,101 mol

2 `dm^3` oldatban van 0,101 mol `H^+`

1 `dm^3` oldatban feleannyi, azaz `0.101/2` = 0,0505 mol `H^+`

pH = `-lg[H^+]` = -lg(0,0505) = -(-1,3) = 1,3

A keletkező oldat pH-ja 1,3.
0