Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 11. osztály trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
700
Egy háromszög két oldalának különbsége 6 cm. A velük szemben fekvö szögek 47 és 62 nagyságúak. Határozzuk meg a legrövidebb oldal hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először megnézzük, hogy melyik a legrövidebb oldal. A harmadik szög:

`gamma` = 180-(`alpha+beta`) = 180-(47+62) = 72°; ehhez a szöghöz tartozik a leghosszabb oldal.

A legrövidebb oldal legyen a, a középső hosszúságú oldal hossza a+6 cm

Szinusztétel:

`a/b` = `sinalpha/sinbeta`

`a/(a+6)` = `(sin47)/(sin62)`

a = 28,95 cm
1