Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
472
A fáradt gőz hasznosításának egyik lehetősége, hogy vizet melegítenek vele.
Hány kilogramm 20 °C-os vizet lehet 75 °C-ra felmelegíteni 1 kg 100 °C-os vízgőznek közvetlenül a hideg vízbe való vezetésével?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


A víz fajhője:

`c_v` = 4,2 `(kJ)/(kg*°C)`

A víz forráshője:

`L_v` = 2256,4 `(kJ)/(kg)`


m kg víz 20 °C-ról 75 °C-ra való felmelegítéséhez szükséges hő:

Q = `c_v*m*DeltaT` = `m*4.2*(75-20)` = `231*m` kJ


1 kg gőz 1 kg vízzé alakulásakor felszabaduló hő:

`Q_("lecsapódás")` = `m_("gőz")*L_v` = 2256,4 kJ

1 kg 100 °C-os vízből 75 °C-os vízzé alakuláskor felszabaduló hő:

`Q_("lehűlés")` = `m_("gőz")*c_v*DeltaT_2` = `1*4.2*(100-75)` = 105 kJ

A gőz által leadott összes hő:

`Q_("le")` = 2256,4+105 = 2361,4 kJ

A víz ennyit vesz fel:

`231*m` = 2361,4

m = `2361.4/231` = 10,22 kg
0