Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Irracionális egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
513
Oldjuk meg a következő egyenletet az egész számok halmazán:
√(x^(2)+5x+1)=2x-1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`root()(x^2+5x+1)` = 2x-1 (négyzetreemelés)

(Majd ellenőrzéskor kiderül, hogy mit okoz a négyzetreemelés)

`x^2+5x+1` = `(2x+1)^2` = `4x^2-4x+1`

`3x^2`-9x = 0

`(3x)*(x-3)`=0

`x_1` = 0

`x_2` = 3

Ha a 2x-1-be visszahelyettesítünk, láthatjuk, hogy az x=0 esetben negatív lesz, a bal oldal viszont mindig nagyobb-egyenlő nullánál (ezt okozza a négyzetreemelés), ezért a megoldás: x = 3
0