Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
551
Tutajt állítottak össze 36 db fenyőfatörzsből , amelynek mindegyike 12 m hosszú, vastagabb végüknél 28 cm, vékonyabb végüknél 20 cm az átmérőjük . A fenyőfa sűrűsége 600 kg/m3 .
Mekkora a tutaj tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A farönkök valójában csonkakúpok.

R= `0.28/2` = 0,14 m

r= `0.20/2` = 0,10 m

m=12 m


A csonkakúp térfogata:

`V_("csonkakúp")` = `(m*pi)/3*(R^2+R*r+r^2)` = `(12*3.14)/3*(0.14^2+0.14*0.1+0.1^2)` = 0,55 `m^3`

Ebből van 36 db, akkor az össztérfogat:

V = `36*0.55` = 19,72 `m^3`

A sűrűséggel kiszámoljuk a tömeget:

m=`rho*V` = `600*19.72` = 11835 kg
0