Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
2580
Négyzetalapú egyenes csonka gúla alapéle 6 cm, fedőéle 3 cm, oldalélei pedig 10 cm hosszúak. Mekkora a csonka gúla felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a = 6 cm

c = 3 cm

o = 10 cm

A felszín kiszámításához szükség van az oldallap magasságára (`m_o`).

Az 1. ábrán látható derékszögű háromszög:

`m_o^2` = `o^2` - `((a-c)/2)^2` = `10^2` - `((6-3)/2)^2`

`m_o` = 9,89 cm

A = `T_a`+`T_c`+ `4*T_o` = `6^2`+`3^2`+`4*((6+3)*9.89)/2` = 36+9+178 = 223 `cm^2`


A térfogat kiszámításához egy újabb trapézunk van (2. trapéz), melynek alapjai a csonkagúla alapjainak átlója.

A test magassága:

`m^2` = `o^2`-`(root()(2)*(a-c)/2)^2` = 100-1,125

m = 9,94 cm

V = `m/3*(a^2+root()(a*c)+c^2)` = `9.94/3*(6^2+root()(6*3)+3^2)` = 163,22 `cm^3`
0