Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
568
1. Egy dobókockával egymás után kétszer dobunk.A dobásokat sorrendben feljegyezzük.Hány olyan eset lehetséges,amikor a dobott pontok összege 10?
2. A 0,1,2,3,4,5,6 számokból hatjegyű számot képezünk.Minden számot pontosan egyszer használunk fel.Hány 5-tel osztható szám van közöttük?
3. 10 db pontunk van egy síkban.Közülük három soha sincs egy egyenesen.Összesen hány különböző egyenest rajzolhatunk meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
2 dobásból csak 3 különböző esetben jöhet ki 10 összegnek: 4+6, 5+5, 6+4

2.
Ha az utolsó számjegy 5, akkor az első helyen állhat az 1, 2, 3 vagy 4-es szám. A másodikon a 0 és az előzőek közül az a 3db, amit nem az első helyre raktunk. Az ezres helyiértéken az a 3db lehet, ami eddig még nem volt. A százas és a tizes helyiértéken eszerint 2, valamint 1 db szám állhat. Az egyes helyiértéken pedig az 5-ös, tehát csak 1 db. Így: 4×4×3×2×1×1 = 96 lehetőség van.
Ha az utolsó számjegy a 0, akkor az első helyiértéken állhat 5 különböző szám, a másodikon 4 és így tovább. Tehát: 5×4×3×2×1×1=120 lehetőség.
összesen: 96+120=216
0