Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SEGITSÉG!! Kérlek, nagyon fontos!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
552
Egy vízszintesen helyezett henger alakú, könnyen mozgó dugattyúval lezárt tartályban V₁=65 liter levegő található p=2 atm nyomáson és t₁=27 °C hömérsékleten. A tartályban levő levegöt izobár módon T₂=500 K hőmérsékletre melegítik. Határozzátok meg:
a) a tartályban levő levegő tömegét;
b) az izobár kitágulás során a levegő által végzett mechanikai munkát;
c) a levegő melegedésekor felvett hőt;
d) a belső energia változását.
Adva van: cp=1005 J/kg*K, μ=28,96 g/mol.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

a,

`T_1` = 300 K

p = `2*10^5` Pa

`V_1` = 0.065 `m^3`

R = 8,314 `(N*m)/(mol*K)`

pV = nRT

n = `(pV)/(RT)` = `(2*10^5*0.065)/(8.314*300)` = 5,212 mol

m = `n*mu` = `5.212*28.96` = 150,94 g


b,

p= áll.

`V_2/T_2` = `V_1/T_1`

`V_2` = `(V_1*T_2)/T_1` = `(0.065*500)/300` = 0.1083 `m^3`

`DeltaV` = 0.1083-0.065 = 0,0433 `m^3`


`W_(mech)` = `p*DeltaV` = `2*10^5*0.0433` = 8667 J

c,

`m_("levegő")` = 150.94 g = 0.151 kg

`c_p` = 1005 `J/(kg*K)`

`DeltaT` = 500-300 = 200 K

Q = `c_p*m*DeltaT` = `1005*0.151*200` = 30339 J

d,

`DeltaE_b` = W+Q = 8667+30339 = 39006 J

0