Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térfogat

Főoldal » Középiskola » Matematika
497
Sziasztok!A képen látható 2 ábra térfogatára lenne szükségem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Valószínűleg van egyszerűbb módszer, de én így álltam neki a másodiknak:

Képzeld el, hogy 4 ugyan ilyen testet egymás mellé raksz úgy, hogy a azok egy négyzet alapú hasábot alkotnak. Ennek a térfogata:

`V=9.5*9.5*32=2888 m^3.`

Ugye ebből a hasábból két négyzet alapú gúla hiányzik, amiknek a magassága:

`m=(32-25)/2=3.5`

Az alapja megegyezik a négyzet alapúhasáb alapjával.. Ezekből az adatokból ki tudod számolni, hogy a gúla térfogatát.

`V=(9.5*9.5*3.5)/3=315,875m^3`

Ennek a kétszeresét kell kivonnod a hasáb térfogatából, és megkapod a keresett térfogatod 4xesét, szóval ezt elosztva 4-el:

`(2888-2*315.875)/4=564,0625m^3=V`
Módosítva: 6 éve
0

Az első ábrára van valamilyen megoldás?
0