Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat 11. osztály Trigonometria, szinusz- koszinusz tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
749
Három alföldi település egy wifi átjátszótornyot épít, mégpedig úgy, hogy mindegyik településtöl egyenlö távolságra legyen. A települések egymástól mért távolságai 12 km, 14 km és 20 km. Milyen hatósugarúnak kell lenni az átjátszó berendezésnek, hogy ellássa feladatát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, help, trigonometria, Koszinusz, Szinusz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


Kiszámoljuk az egyik szöget a cosinustétellel:

`c^2` = `a^2`+`b^2`-`2*a*b*cosgamma`

`20^2` = `12^2`+`14^2`-`2*12*14*cosgamma`

`cosgamma` = -0,179

`gamma` = 100,29 °

A sinustétel szerint az oldal és a szög szinuszának hányadosa a köré írható kör átmérője:

`c/singamma` = 2r

`20/(sin100.29)` = `2*r`

r = 10,16 km
1