Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat, Szamtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
430
Segitséget szereténk kérni!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
témazáró
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,

a,

`a_n` = `3n^2`+n-4

`a_6` = `3*6^2`+6-4 = 110

`a_(10)` = `3*10^2`+10-4 = 306

b,

`b_n` = `2^n`-3

`b_6` = `2^6`-3 = 64-3 = 61

`b_(10)` = `2^(10)`-3 = 1024-3 = 1021


2,

a,

5n-43=17

5n = 17+43=60

n = `60/5` = 12


b,

`3^n`-64 = 17

`3^n` = 17+64 = 81

n = `(log(81))/(log(3))` = 4


3,

a,

`0.5*n^3`-9 = -9,5

`0.5*n^3` = -9,5+9 = -0,5

`n^3` = -0.5/0.5 = -1

n = `root(3)(-1)` = -1

Nem tagja, n értékének pozitív egész számoknak kell lenniük.


b,

`(3n+2)/(2n)` = -9,5

3n+2 = `-9.5*2n` = -19n

22n = -2

n = `2/22` = `1/11`

Nem tagja, pozitív egésznek kell lennie.


4,

`a_1` = 3

`a_(n+1)` = 3`a_n`-2

`a_2` = `3*a_1`-2 = `3*3`-2 = 9-2 = 7

`a_3` = `3*a_2`-2 = `3*7`-2 = 19

`a_4` = `3*a_3`-2 = `3*19`-2 = 55

`a_5` = `3*a_4`-2 = `3*55`-2 = 163

`a_6` = `3*a_5`-2 = `3*163`-2 = 487


5,

`a_7` = 503 = `a_1` + 6d

`a_(33)` = 399 = `a_1` +32d

Kivonjuk egymásból a kettőt:

26d = 399-503 = -104

d = -4

Visszahelyettesítünk az egyikbe:

`a_1` + `6*(-4)` = 503

`a_1` = 503-24 = 527

A sorozat első tagja `a_1` = 527, differenciája: d= -4


6,

`a_1` + `a_2` + `a_3` = `a_1` + `a_1` + d + `a_1` + 2d = `3*a_1` + 6d = 12

osztjuk hárommal:

`a_1` + d = 4

`a_8` - `a_5` = `a_1` + 7d - (`a_1` + 4d) = 3d = 12

d = 4


`a_1` + 4 = 4

`a_1` = 0

A sorozat első tagja 0, differenciája 4.


7,

`a_1` = 7

`a_8` = 35 = `a_1` + 7d

7 + 7d = 35

7d = 28

d = 4

`a_2` = `a_1` + d = 7+4 = 11

`a_3` = 11+4 = 15

`a_4` = 15+4 = 19

`a_5` = 19+4 = 23

`a_6` = 23+4 = 27

`a_7` = 27+4 = 31



8,

`a_3` = -17,5 = `a_1` + 2d

`S_8` = `(a_1+a_8)*8/2` = `(a_1+a_1+7d)*4` = `8*a_1` +28d

`S_(9-16)` = `(a_9+a_(16))*8/2` = `(a_1+8d+a_1+15d)*4` = `8a_1` + 92d

`8*a_1` +28d = `2*(8a_1 + 92d)`

`8a_1` = 156d

`a_1` = -19,5d

`a_3` = `-19.5d`+2d = 17.5d = -17.5

d = -1

`a_1` = `a_3`-2d = -17.5+2 = -15.5

`S_(10)` = `(a_1+a_1+9d)*10/2` = `10a_1`+45d = `10*-(15.5)-45` = -200


9,

Az első háromjegyű páratlan szám a 101.

Az utolsó háromjegyű páratlan szám a 999.

Hány darab van? `(999-101)/2`+1 = 450 darab van.

`S_("páratlan 3 jegyű")` = `((101+999)*450)/2` = 247500

0