Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris algebra metsző egyenesek

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
391
Adott két egyenes:
e: (x+2)/(-6) = (y-2)/4 = (z-5)/2
és
f: x=-1+t
y=2
z=3-2t
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
elfelejtettem idaírni, hogy a két egyenes kölcsönös helyzetét kell meghatározni :D
0

Helyettesítsük be `f` egyenletét `e` egyenletébe:

`(-1+t+2)/(-6)=(2-2)/4=(3-2t-5)/2`

Egyszerűsítve:

`-(1+t)/6=0=-1-t`

Ez persze valójában `t`-re nézve két egyenlet:

`-(1+t)/6=0`

`-1-t=0`

Az egyenesek kölcsönös helyzete a megoldások (metszéspontok) számától függ. Ha egy sincs, akkor az egyenesek kitérőek vagy párhuzamosak (össze kell hasonlítani a normálvektorokat). Ha végtelen sok van, akkor a két egyenes egybeesik. Jelen esetben egyetlen megoldás van (`t=-1`), vagyis az egyenesek egy pontban metszik egymást. A metszéspont koordinátáit megkapjuk, ha behelyettesítjük `f` egyenletébe az előbb kapott megoldást:

`[[x],[y],[z]]=[[-1+(-1)],[2],[3-2*(-1)]]=[[-2],[2],[5]]`
0