Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10 cm3³ 2,0-es pH-jú sósavat hány cm³ 13,00-as pH-jú NaOH semlegesít?

Főoldal » Középiskola » Kémia
989
10 cm3³ 2,0-es pH-jú sósavat hány cm³ 13,00-as pH-jú NaOH semlegesít?
Részletes levezetésre lenne szükségem, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Első a reakcióegyenlet:

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

A sósavoldatunk pH-ja kettő, ez azt jelenti, hogy a koncentrációja:

`c_(HCl)` = `10^(-pH)` = `10^(-2)` = 0.01 `(mol)/(dm^3)`

A koncentráció azt fejezi ki, hogy

1 `dm^3` oldatban van 0,01 mol HCl

akkor a mi oldatunkban:

10 `cm^3` oldatban van `10/1000*0.01` = 0.0001 mol HCl

Ezt a mennyiséget a reakcióegyenlet szerint ugyanennyi, azaz 0.0001 mol NaOH semlegesíti.

A NaOH-oldatunk pH-ja 13, de a NaOH egy lúgoldat, neki a pOH-jával tudunk számolni.

pOH= 14-pH = 14-13 = 1

A NaOH-oldatunk pOH-ja 1, ez azt jelenti, hogy a koncentrációja

`c_(NaOH)` = `10^(-pOH)` = `10^(-1)` = 0,1 `(mol)/(dm^3)`

A koncentráció azt fejezi ki, hogy

1 `dm^3` NaOH-oldatban van 0,1 mol NaOH

Vajon hány (x) `cm^3` NaOH-oldatban van 0,0001 mol NaOH?

x= `0.0001/0.1*1000` = 1 `cm^3`

A semlegesítéshez tehát 1 `cm^3` NaOH-oldatra van szükségünk.
0