Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika számítási feladat.

Főoldal » Középiskola » Fizika
490
Valaki segítsen nekem ebben a feladatban légyszives. Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Kezdd azzal, hogy végiggondolod a feladatot. A meglévő adatokból (pillanatnyi sebesség, amiről elkezd a megadott lassulásokkal fékezni a két autó, a 80 m-es távolság)
kiszámítható t1, valamint t2 (ennyi idő múlva mindkettő megáll, az értékük különböző lesz a különböző lassulási képesség és a hátsó sofőr (- 1,5) mp-es reakcióidejéből adódóan). A kérdés az, hogy a 80m + a (fékezési) távolság, amit az első autó a fékezés ideje alatt megtesz, az nagyobb lesz-e, mint a hátsó kocsi fékezési távolsága (a reakcióidőről ne feleddkezz el! ). Ha az elülső sofőr távolsága (80 m + fékezési út, Függvénytáblázatban benne van a képlet) nem nagyobb, tehát kisebb vagy egyenlő, mint a hátsó kocsi fékezési útja, akkor sajnos hátúlról a hátsó kocsi telibe találja az elsőt (a hátsó sofőrnél csak a fékezési távolságot számold ki, de az időnél vedd figyelembe a reakcióidőt, ez döntő szerepű! ). A első sofőr reakcióidejére a feladat nem tér ki, így ez figyelmen kívül hagyható (olyan mintha azonnal észrevenné az akadályt)
Remélem tudtam segíteni neked. (Ui.:Ha hibát vél valaki felfedezni a gondolatmenetemben, akkor kérem szépen javítson ki. :) )
0



`v` = 130 `(km)/h` = 36,1 `m/s`

Az hátsó `t_1` = 1.5 + `v/a_1` = 1.5 + `36.1/7` = 6,66 s alatt áll meg.

Ennyi idő alatt megtesz:

r index az a reakció (út és idő), f index az a fékezés.

`s_1` = `s_r` + `s_(f1)` = `v*t_r` + `v*t_(f1)`-`a_1/2*t_(f1)^2` = `36.1*1.5` + `36.1*5.16` - `7/2*5.16^2` = 147,31 m-t.

Az első csak lassít, de van 80 m előnye.

a fékezési ideje:

`t_2` = `v/a_2` = `36.11/8` = 4,513 s

Ennyi idő alatt megtesz:

`s_2` = `v*t_(f2)`-`a_2/2*t_(f2)^2` = `36.1*4.5125`-`8/2*4.5125^2` = 81,51 m-t. Ehhez hozzájön a 80 m, 161.51 m a teljes fékezés. Elkerülik az ütközést.

Mennyivel hamarabb áll meg az autó?

Az első megáll 4,513 s múlva, a második 6,66 s múlva, a különbség 6.66-4.51 = 2.15 mp-cel hamarabb áll meg. Mégsem ütköznek.

Csatoltam egy ábrát, kicsit kusza, de hosszas nézés után talán valamit ki tudsz belőle bogarászni.
1