Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika segítség

Főoldal » Középiskola » Fizika
515
Szabadon mozgó dugatyúval 500dm3 térfogatú, 350k hömérsékletű gáz van. Kiengedjük a gáz 60 %-át, miközben a hőmérséklete 50 celsius fokkal csökken. mennyi lessz a bentmaradó gáz térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`T_1` = 350 K

n mol gáz van a rendszerben.

`V_1` = 500 `dm^3`

A nyomás attól még állandó, a dugattyú a külső nyomással tart egyensúlyt, éspedig:

p = `(n*R*T_1)/V_1`

A második esetben

már csak 0,4n mol gáz van a rendszerben

`T_2` = 300 K

`V_2` = ?

p = `(0.4*n*R*T_2)/V_2`

`(n*R*T_1)/V_1` = `(0.4*n*R*T_2)/V_2`

`V_2` = `(0.4*T_2*V_1)/T_1` = `(0.4*300*500)/350` = 171,43 `dm^3` lesz a bennmaradó gáz térfogata.
0