Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora ennek a lúgoldatnak a pH-ja?

Főoldal » Középiskola » Kémia
831
10 cm3 1,0-es pH-jú sósavat 10 cm3 NaOH oldat semlegesít. Mekkora ennek a lúgoldatnak a pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, oldat, pH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A sósav pH-ja 1, akkor a `[H^+]` = 0.1 `(mol)/(dm^3)`

HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

1000 `cm^3` oldatban van 0.1 mol HCl

10 `cm^3` oldatban van 0.001 mol HCl

Ezt ugyanennyi mol NaOH semlegesíti

10 `cm^3` NaOH-oldatban van 0.001 mol NaOH

1000 `cm^3` NaOH-oldatban van 0.1 mol NaOH

pOH = -lg `[OH^-]` = -lg 0.1 = 1

pH = 14-pOH = 14-1 = 13

A lúgoldat pH-ja 13.

(Csak a teljesség kedvéért vezettem le, egyébként első ránézésre meg lehet állapítani).
0