Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény grafikonja és érintő egyenlete ?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
623
f(x)= [(x+2)^3 ]-1 grafikonja az x és x tengelyt hol metszi ?
ezekben a pontokban írjuk fel az érintő egyenletét y=mx+b alakban
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
függvény, érintő
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Behelyettesíted az x=0 és y=0 értékeket.

I.

x = 0 esetén

y = `[(0+2)^3]-1` = 7

Az y tengelyt a (0;7) pontban metszi.

II.

y = 0 esetén

`(x+2)^3`= 1

x = -1

Az x tengelyt a (-1;0) pontban metszi.


Adott pontba húzott érintő egyenes egyenlete:

`y-y_0` = `m*(x-x_0)`

ahol m = `f'(x_0)`

I.

(0;7) pontban:

ahol m = `f'(x_0)` = `3*(x+2)^2` = 12

y-7 = 12*x

y = 12x+7


II.

(-1;0) pontban:

ahol m = `f'(x_0)` = `3*(x+2)^2` = 3

`y-y_0` = `m*(x-x_0)`

y = 3(x+1) = 3x+3
0