Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletre vezető problémák

Főoldal » Középiskola » Matematika
2768
Anya és lánya együtt két óra alatt takarítja ki a lakást. Mennyi idő alatt végeznének külön-külön, ha az anyának három órával kevesebb időre van szüksége a takarításhoz, mint a lányának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


`1/x`+`1/(x+3)` = `1/2`

Közös nevezőre hozás, átrendezés:

`(2x+3)/((x(x+3))` = `1/2`

4x+6 = `x^2`+3x

`x^2`-x-6 = 0

(x-3)(x+2) = 0

`x_1` = -2 (nem lehet)

`x_2` = 3

Anyának 3 órára, a lányának 6 órára van szüksége a lakás kitakarításához.
0