Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7. oszt.

Főoldal » Általános iskola » Fizika
461
Miért tudok serpenyős mérleg segítségével súlyt mérni?

Köszönöm:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A serpenyős mérleg kb. úgy néz ki, mint a mérleghinta. A tárgy súlya és a hozzá tartozó erőkar létrehoz egy nyomatékot. Ez lefelé akarja mozgatni az adott oldalt. Neked a másik oldalon ugyan akkora nyomatékot kell létrehoznod, és akkor áll meg a mérleg középen. A nyomaték képlete nem más, mint az M=F*l (erő*erőkar).

Példa:
Vagy egy kilogramm húsod. Ez a tömege, ez nem jó, mert ez nem erő. Az erő a gravitációs erő, ami a föld felé vonzza. Az erő egyenlő a tömeg szorozva a gyorsulással. A mi esetünkben ez a gyorsulás a gravitációs gyorsulás, ami kerekítve `10 m/s^2`. Vagyis az erőnk nem lesz más, mint `1kg*10 m/s^2=10N`

Ezt a mérleg karjára rátesszük 0,2m-re.
Ekkor a nyomaték nem lesz más, mint `10N*0,2m=2Nm`
Amíg a túloldalon nem raksz fel 0,2m távolságra ugyan ennyi súlyt, a mérleg ezt az oldalt le fogja húzni.
Ha nincs pont ekkora súlyod, akkor a távolsággal tudsz játszani.
Például, ha csak 0,5 kg tömegű súlyod van, akkor azt ha 0,2m-re rakod, akkor csak 1Nm nyomatékod lesz. De ha kétszer olyan messze rakod, (0,4 m-re) akkor a nyomaték ugyan akkora lesz.
Ha csak 2 kilós súlyod van, akkor pedig fele akkora távolságra kell rakni a mérleg közepétől.



0