Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenletre vezető problémák

Főoldal » Középiskola » Matematika
1628
Ernő Liverpoolból sportrelikviákat hozott barátainak ajándékba. A sapkák darabját annyi euróért vette, ahányat vásárolt. Ha 3 eurós poharakat vett volna, hárommal több embernek tud ajándékot hozni és még 1 euró meg is marad. Hány sapkát vásárolt Ernő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

x darab sapkát vett, ez `x^2` euróba került.

ha x+3 darab sapkát vett volna, az 3(x+3) euróba került volna és marad egy:

3(x+3)+1 = `x^2`

`x^2`-3x-10 = 0

Megoldóképlet vagy szorzattá alakítás:

(x-5)(x+2)=0

`x_1` = -2 (nem lehet negatív szám.)

`x_2` = 5

Ellenőrzés.

Vett 5 sapkát, az összesen 25 euróba került.

Ha vett volna 5+3=8 sapkát, darabját 3 euróért, akkor 24 eurót költött volna és maradt volna 1 eurója.
0