Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúla

Főoldal » Középiskola » Matematika
821
Egy gúla magassága 14 cm,az alaptól 4.2cm távolságban lévő síkmetszet területe 60 cm^2.Mekkora a gúla térfogata?
(A megoldás:571.43 cm^3,de nekem nem jön ki)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gúla
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2

Legyen a gúla négyzet alapú, a könnyebb számolás kedvéért.

Ábra

Van ott két hasonló háromszög, a megfelelő oldalak aránya egyenlő. Ha a metszett négyzet területe 60 `cm^2`, akkor a kis háromszög oldalának hossza `root()(60)` = 7.746 cm

Felírjuk az arányokat:

`x/14` = `7.746/(14-4.2)`

x = 11.066 cm

A gúla térfogata:

V = `(x^2*m)/3` = `(11.066^2*14)/3` = 571,46 `cm^3`
1

Nem értem, hogy miért nem fogadod el megoldásnak az előző választ. Csináltam egy ábrát, hogy jobban megértsd, miért választhatok bármilyen alapot:
https://www.geogebra.org/m/ncwmtpvn
1