Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8oszt.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1787
H., Egy háromjegyű szám számjegyeinek aránya 1:2:2 ha az első és az utolsó számjegyét felcseréljük akkor az új szám az eredeti kétszeresénél kisebb lesz. Mi lehetett az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

4 szám jöhet szóba: 122, 244, 366, 488. vizsgáljuk meg ezt a 4 esetet:

I.
221 az új szám, az eredeti kétszerese `122*2=244`, ez megfelel a feltételeknek.

II.
442 az új szám, az eredeti kétszerese `244*2=488` ez is megfelel.

III.
663 az új szám, az eredeti kétszerese `366*2=732` ez is megfelel.

IV.
884 az új szám, az eredeti kétszerese `488*2= 976` ez is megfelel.

Egyenlettel:

Az eredeti szám:

100x+20x+x = 122 x

Az eredeti szám kétszerese: 244x.

Az új szám:

200x+20x+x= 221x

244x > 221x

Az eredeti szám kétszerese mindig nagyobb, mint az új szám.
0