Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gömb

Főoldal » Középiskola » Matematika
1768
Egy belül üreges gömb külső átmérője 10 cm,falvastagsága 6mm,az anyag sűrűsége 2.7kg/dm^3.Mekkora a tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gömb
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A sűrűségnél a kg/dm³ pont ugyanannyi, mint a g/cm³, ugyanis 1 kg=1000 g és 1 dm³=1000 cm³. Tehát `ρ=2.7\ g/(cm^3)`
Mivel itt cm³ van, ezért cm-ben érdemes a hosszakkal számolni.

A gömb külső sugara 5 cm
A belső sugara ennél 6 mm-rel kevesebb: 4,4 cm

Számold ki a gömb térfogatát, mintha tömör lenne: `V=(4r^3π)/3`
Aztán számold ki a belső gömb (lyuk térfogatát is hasonlóan,
Vond ki a nagyból a kicsit, ennyi az üreges gömb térfogata.

A végén pedig `m=ρ·V` lesz a tömeg. A térfogatot cm³-ben számoltad ki, a sűrűség g/cm³, ezért a tömeg grammban lesz.
Módosítva: 6 éve
0