Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rombusz alapú négyzetes hasáb

Főoldal » Általános iskola » Matematika
13794
A feladat így hangzik:
Vázold föl az 5 cm magas egyenes hasáb átlóját, számítsd ki a felszínét és térfogatát, ha alaplapja
a) olyan rombusz amelynek egy oldala 4 cm, a magassága 3 cm hosszú
b) olyan rombusz, amelynek alapjai 4 cm, 7 cm hosszúak, magassága: 2 cm

Nagyon nagyon sürgős lenne mivel holnap lesz óra, én meg nem voltam előző órán amikor ezt vettük szóval nem értek ebből semmit.
Nagyon szépen köszönöm a segítséget előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, matematika, geometria, felszín, térfogat, rombusz, hasáb, egyenes hasáb, számolás
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A rombusz egy négyszög, melynek oldalai egyenlő hosszúságúak.

A rombusz területe: T = `a*m_a`, vagyis a rombusz alapja szorozva a rombusz magasságával

A rombusz alapú hasáb térfogata:

V = `T*m`= `a*m_a*m`, itt m a hasáb magassága.

A rombusz alapú hasáb felszíne:

A = `2*T` + `4*a*m`, vagyis az alaplap és fedőlap területe és a négy oldallapja a hasábnak.

a,

T = `4*3` = 12 `cm^2`

A = `2*12` + `4*4*5` = 24+80= 104 `cm^2`

V = `12*5` = 60 `cm^3`


b,

A rombusz egyenlő oldalakból áll, nem lehet 4 cm és 7 cm; vagy 4 cm, vagy 7 cm.

I. Ha 4 cm:

T = `4*2`= 8 `cm^2`

A = `2*8` + `4*4*5` = 16+80= 96 `cm^2`

V = `8*5` = 40 `cm^3`


II. Ha 7 cm:

T = `7*2` = 14 `cm^2`

A = `2*14` + `4*7*5` = 28+140 = 168 `cm^2`

V = `14*5` = 70 `cm^3`
1

Nem az átlóját, hanem a hálóját kell felvázolni.
1