Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok összekeverésről

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1213
Hány liter 20%-os narancslevet öntsünk 5 liter 100%-os narancsléhez, hogy a keverék 45%-os legyen?
Egyenlettel kéne megoldani és utána még ellenőrzést is kérnék, meg egy levezetést, mert úgy tudom értelmezni. Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Egyenlet:

`x*20` + `5*100` = `(x+5)*45`

x=11

Ellenőrzés:

11 liter 20%-os narancslében van `11/20*100` = 2,2 liter oldott anyag

5 liter 100%-os narancslében van 5 liter oldott anyag

Ha összeüntjük, az oldat térfogata 5+11=16 liter lesz

16 liter 45%-os narancslében van `16*45/100` = 7,2 liter oldott anyag, ez éppen 5+2,2 liter.
0