Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS HOLNAPRA KELLENE

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
490
A lap alján levő függvényeket kellene kiírni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A λ-nál a gyök alatt ω² helyett 4ω² kell. Utána azzal számoltál, úgyhogy csak lemaradt.

1)
`Q(t)=A_1·e^((-β-sqrt(β^2-ω^2))·t)+A_2·e^((-β+sqrt(β^2-ω^2))·t)`
A peremfeltételek: Egyrészt a feszültségre `U_C(0)=U_0` vagyis `Q(0)=C·U_0`
Másrészt az áramerősségre `I(0)=0` vagyis `(dQ)/(dt) (0)=0`
`Q(0)=A_1+A_2=C·U_0`
`(dQ)/(dt) (0)=A_1·(-β-sqrt(β^2-ω^2))+A_2·(-β+sqrt(β^2-ω^2))=0`
`A_1=A_2·(-β+sqrt(β^2-ω^2))/(β+sqrt(β^2-ω^2))`
`A_2·((-β+sqrt(β^2-ω^2))/(β+sqrt(β^2-ω^2))+1)=C·U_0`
Vagyis
`A_2=C·U_0·(β+sqrt(β^2-ω^2))/(2sqrt(β^2-ω^2))`
`A_1=C·U_0·(-β+sqrt(β^2-ω^2))/(2sqrt(β^2-ω^2))`

2)
Ha `λ_1=λ_2=-β`, akkor nem a felírt `Q(t)` a diffegyenlet megoldása, mert a két exponenciális tagnak ugyanaz lenne a kitevője. Ilyenkor ez lesz:
`Q(t)=A_1·e^(-βt)+A_2·e^(-βt)·t`
Most is a peremfeltételekkel kell kiszámolni a konstansok értékét.
`Q(0)=A_1=C·U_0`
`(dQ)/(dt) (0)=A_1·(-β)+A_2=0`
Vagyis
`A_2=C·U_0·β`

3)
`λ_(12)=-β+-j·sqrt(ω^2-β^2)`
(ahol `j=sqrt(-1)`)
`e^(λ_(12)·t)=e^(-β·t)·(cos(sqrt(ω^2-β^2)·t)+-j·sin(sqrt(ω^2-β^2)·t))`
A megoldást pedig megint csak nem pont `Q(t)=A_1·e^(λ_1t)+A_2·e^(λ_2t)` alakban érdemes felírni, hanem kicsit átrendezve a lineáris kombinációt:
`Q(t)=C_1·(e^(λ_1t)+e^(λ_2t))/2+C_2·(e^(λ_1t)-e^(λ_2t))/2`
`Q(t)=C_1·e^(-β·t)·cos(sqrt(ω^2-β^2)·t)+C_2·e^(-β·t)·sin(sqrt(ω^2-β^2)·t)`

`C_1` és `C_2` értékét a peremfeltételekből számold ki, nem csinálom már meg őket...

És persze az `i(t)` értékét a `Q(t)` deriválásával csináld meg, azt is rád hagyom.
1