Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: felhajtóerő

Főoldal » Középiskola » Fizika
450
Van két helyzet. Az elsőben egy tutaj tetejére rögzítünk egy követ. A másodikban ugyanennek a tutajnak az aljára rögzítjük ugyanazt a követ. A két esetben miért nem ugyanannyival merül mélyebbre a tutaj?
Indokoljuk meg a hidrosztatikai erők és a felhajtóerő segítségével!
Köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1) `(m+m1)*g=F_f" "F_f=rho_"víz"*A*h1*g`
a tutaj víz alatti része
`h1=(m+m1)/(rho_"víz"*A)`
2) `(m+m1)*g=F_"f2" " "F_"f2"=rho_"víz"*A*h2*g+rho_"víz"*V_"kő"*g`
`h2=(m+m1-rho_"víz"*V_"kő")/(rho_"víz"*A)`
`h2=h1-(rho_"víz"*V_"kő")/(rho_"víz"*A)=h1-V_"kő"/A`
A második esetben valamelyest kevésbé mélyre merül a tutaj, mert plusz felhajtóerőt biztosít a kő térfogata is.
(A rajz nem tökéletes)
Módosítva: 6 éve
0